בדיקת עיניים היא בדיקה נפוצה ביותר אשר כמעט כל אדם מבצע לפחות פעם אחת במהלך חייו. בדיקת העיניים משמשת להוצאת "אישורים", כמו לדוגמא לרשיון נהיגה או לתפקידים מיוחדים בצבא ומלבד זאת משמשת להערכת מצב העין במקרים של תלונות או הפרעות בראיה.
בדיקת עיניים יכולה להתבצע אצל רופא או אצל אופטומטריסט, וחשוב לזכור שקיים הבדל גדול בין סוגי הבדיקות המתבצעות אצל כל איש מקצוע.
בעוד האופטומטריסט מבצע בדיקה על מנת להעריך את חדות הראיה ואת הצורך במשקפיים, רופא העיניים מבצע בדיקה מקיפה יותר על מנת לזהות פתולוגיות בתוך העין ובסביבתה, להגיע לאבחנות מורכבות ולהמליץ על טיפול.
מתי ללכת לבדיקת ראיה אצל רופא עיניים?
בדרך כלל, אצל אנשים בריאים רצוי להגיע אל רופא העיניים לבדיקה במקרה שקיימת הפרעה חדשה בראיה או דברים אחרים שמפריעים בעיניים.
אצל אנשים חולים, או שנמצאים בסיכון לפתח מחלות שונות והפרעות ראיה אחרות, מומלץ להגיע לביקורת אצל רופא העיניים אחת לתקופה, על פי המלצתו. המקרים הנפוצים בהם ממליצים על מעקב שוטף אצל רופא עיניים הם:
- סכרת – אחד הסיבוכים השכיחים והחשובים של מחלת הסכרת הוא פגיעה בראיה, הנגרמת על רקע הפגיעה של הסכרת בכלי דם קטנים. חולי סכרת נוטים לפתח פגיעה ברשתית, ועל כן צריכים להיות במעקב רופא עיניים על מנת לאבחן את ההפרעה בראיה בשלב מוקדם ולהציע להם טיפול.
- חשד לגלאוקומה וללחץ תוך עיני – יתר לחץ תוך עיני הוא מצב בו הלחץ בתוך העין גבוה מדי, ויכול לגרום לנזקים שונים כמו מחלת הגלאוקומה ונזקים אחרים לעצב הראיה. מדובר במצב שכיח, המופיע אצל אנשים מעל גיל 40 ולכן קיימים רופאים הממליצים על מעקב אצל רופא עיניים באופן תקופתי. אצל חולים אשר כבר סובלים מגלאוקומה, המעקב חשוב ביותר על מנת להעריך את מצבם ולהמליץ להם על טיפול במקרה הצורך.
- מספר גבוה במשקפיים או שינויים במספר – אנשים בעלי משקפיים עם מספר גבוה (מעל 6) או מבוגרים אשר מחליפים את מספר המשקפיים בתדירות גבוהה צריכים להגיע אל בדיקת רופא עיניים. הסיבה לכך היא שמדובר באנשים בסיכון, אשר יכולה להיגרם להם פגיעה ברשתית ובמבנים עיניים נוספים, וחשוב מאוד לעקוב אחריהם.
הבדיקות אשר מתבצעות אצל רופא העיניים
במהלך הביקור אצל רופא העיניים, מבוצעות מספר בדיקות בהתאם לתלונות החולים, מצבם הרפואי והחשדות הקליניים השונים:
- בדיקת חדות ראיה – הבדיקה הבסיסית ביותר של רופאי העיניים, בהם מקרינים למטופלים ספרות בגדלים שונים על מנת לבדוק את חדות הראיה שלהם.
- בדיקת שדות ראיה – בדיקה המתבצעת במכשיר מיוחד אשר מספק מיפוי מדוייק של שדות הראיה של המטופלים.
- בדיקת מנורת סדק – בדיקה המאפשרת לסקור מבנים שונים בתוך העין, כמו הקרנית, העדשה, הרשתית ועצב הראיה, בה משתמשים במנורה מיוחדת המאפשרת להדגים את העין בצורה טובה. המנורה, הנקראת "מנורת סדק" מקרינה אל עיני המטופל אור דרך סדק צר, ובעזרת האלומה המוקרנת ניתן לבדוק את מבני העין השונים.
- בדיקת הלחץ התוך עיני – משמשת כבדיקת סקר לקטרקט, ומתבצעת בעזרת מכשיר הקרוי טונומטר. מדובר בבדיקה לא כל כך נעימה, אשר לעתים מתבצעת על ידי אלחוש מקומי של העין.
- בדיקת קרקעית העין – כאשר קיים חשד לפגיעה ברשתית או בעצב הראיה, מתבצעת בדיקה לאזור קרקעית העין, אשר מסייעת להגיע לאבחנות שונות.
- בדיקת זווית העין – בדיקה הבודקת את זווית העין המשמשת לניקוז, ומאפשרת לזהות פגיעות שונות בניקוז העין.