בחירה של עדשות מגע היא דבר חשוב ביותר, וההחלטה לגבי סוג העדשות יכולה להיות מכרעת לגבי איכות הראיה והחיים בכלל. לפני שבוחרים את סוג עדשת המגע חשוב מאוד להכיר את סוגי העדשות השונים על היתרונות והחסרונות שלהם.
עיקר תהליך הבחירה כולל את ההחלטה האם להשתמש בעדשות רכות או קשות, וחשוב להבין שיש להתאים את התכונות של כל סוג עדשה לאורח החיים ולרצון האישי.
חשוב לזכור שמומלץ מאוד להתייעץ עם אופטומיטריסט או עם רופא עיניים לגבי בחירת העדשות על מנת בסופו של דבר לבחור את המתאימות ביותר.
התאמת המספר בעזרת אופטומטריסט
השלב הראשון בבחירת עדשות המגע הוא קביעת המספר והתאמה ראשונית של עדשות בעזרת אופטומיטריסט. בשלב זה עורכים בדיקת ראיה מקיפה אצל אופטומטריסט אשר קובעת את סוג לקות הראיה (קוצר ראיה, רוחק ראיה ו/או צילינדר) במטרה להתאים את העדשות על פי המספר המתאים.
חשוב מאוד לזכור שהתאמה נכונה ומדויקת של העדשות חיונית לשיפור חדות הראיה, וללא התאמה כזו לא יושג תיקון הראיה בצורה אופטימלית.
כמו כן, מספר לא נכון יכול לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, עייפות, בחילות ותסמינים נוספים, ועל כן חשוב מאוד לשים דגש רב על התאמת מספר העדשה אצל אופטומטריסט מורשה ומנוסה. יש לציין שחשוב מאוד לחזור על בדיקת האופטומטריסט במידה ומרגישים שחדות הראיה יורדת, בעיקר בגילאים הצעירים.
בחירה בין עדשות רכות לקשות ובין חד פעמיות לרב פעמיות
חשוב לדעת שקיימים שני סוגי עדשות מגע:
עדשות רכות
עשויות רכות עשויות מחומר רך ובדרך כלל נמכרות כעדשות חד פעמיות אך ניתן גם להשיג אותן לפרקי זמן ארוכים יותר, ועל מדפי האופטומטריסטים ובתי המרקחת ניתן למצוא עדשות שבועיות, דו שבועיות ודו חודשיות.
העדשות הרכות נוחות יותר לשימוש ונוטות פחות ליפול ולרוב מתאימות לאנשים הנמצאים בפעילות גופנית יום יומית כמו ספורטאים, חיילים ואנשים העוסקים בכל פעילות אחרת.
עדשות קשות
עדשות קשות מתאימות בעיקר לאנשים עם מספרים מורכבים אשר אינם מצליחים להשיג עדשות רכות מתאימות. העדשות הקשות הן בדרך כלל רב פעמיות ומשמשות לשנה ויותר, והחיסרון הגדול בהן הוא הצורך להקפיד על היגיינה וניקוי העדשות לאחר כל שימוש.
הסיבוך העיקרי כתוצאה מהשימוש בעדשות הקשות הוא העובדה שללא היגיינה קפדנית, שימוש בעדשות קשות יכול לגרום לנזק קשה לקרנית, ועל כן השימוש בהן אינו מתאים לאנשים אשר לא יהיו אחראים מספיק לטיפול בהן.
השימוש הנפוץ ביותר – עדשות חד פעמיות
רוב מרכיבי העדשות בארץ (כ-80% מהם) בוחרים להשתמש בעדשות רכות חד פעמיות. היתרון הגדול בעדשות האלה הוא שאין צורך להקפיד על היגיינה, ולא צריך לתחזק אותן בדומה לעדשות הקשות. מכיוון שמדובר בעדשות חד פעמיות, הסיכון לפתח זיהומים וסיבוכים נוספים נמוך יותר, וחלק גדול מהמשתמשים בהן סבור שעדשות אלה הן בטוחות יותר.
החיסרון הגדול ביותר בשימוש בעדשות הרכות הוא ההוצאה הכספית הקבועה עליהן והעלות הגבוהה ביחס לעדשות הקשות.
עדשות "מיוחדות"
מלבד סוגי העדשות שהוזכרו, כיום ניתן למצוא גם עדשות מסוגים נוספים כמו עדשות מולטיפוקל וביפוקל המתאימות לשילוב של קוצר ורוחק ראיה.
עדשות המולטיפוקל מותאמות לרוב באופן אישי על ידי אופטומטריסט ולא ניתן להשיגן על המדף בדומה לעדשות אחרות.
בנוסף, אצל חלק מהאופטומטריסטים ניתן להשיג עדשות "חצי-חצי" – אשר משלבות יחדיו תכונות של עדשות רכות וקשות. עדשות אלה מתאימות בעיקר לאנשים אשר סבלו מהפרעות ומתופעות לוואי לאחר שימוש בעדשות רכות או קשות ומעוניינים בשיפור.
מלבד זאת, ניתן להשיג כיום גם עדשות מגע צבעוניות, עם או בלי מספר, אשר מלבד שיפור הראיה מספקות גם שינוי ברמה האסתטית.