שימוש בעדשות מגע הופך לנרחב מאוד במהלך השנים האחרונות, ואנשים רבים זונחים את המשקפיים ועוברים להשתמש בעדשות מגע.
על מנת להתחיל להשתמש בעדשות יש להרכיב אותן בצורה טובה ונכונה, ומדובר בתהליך למידה ותרגול אשר יכול זמן מה.
יש לזכור שהקפדה על הכללים הבסיסיים ועל הרכבה שיטתית ומסודר של העדשות יכול למנוע סיבוכים שונים כמו זיהום, פציעה, פגיעה בעדשה וסיבוכים נוספים.
כללים בסיסיים להרכבת העדשות
הרכבת עדשות מגע היא פעולה אשר יכולה לגרום לנזקים שונים במידה ולא מתבצעת כראוי. ללא הקפדה על כללי עבודה בסיסיים ניתן לגרום לפגיעה בעדשות עצמן ולפגיעה בעיניים, ועל כן חשוב להקפיד על הכללים הבאים:
- שטיפת ידיים יסודית לפני הרכבת העדשות – לפני שמרכיבים את עדשות המגע חשוב לשטוף את הידיים ביסודיות עם מים וסבון. חשוב מאוד להסיר את כל הלכלוך והחיידקים מכפות הידיים על מנת למנוע את החדרתם אל תוך העין עם עדשת המגע.
- שימוש בכריות האצבעות בלבד – כאשר נוגעים בעדשות המגע יש לעשות זאת באמצעות שימוש בכריות האצבעות בלבד וללא מגע עם הציפורניים. מגע בין העדשות והציפורניים עשוי לקרוע את העדשה ולהרוס את המבנה שלה (בעיקר כאשר מדובר בציפורניים מלוכלכות) וכמו כן מגביר את הסיכון להעברת מזהמים שונים.
- תמיד להתחיל באותה עין – על מנת לא להתבלבל ולא לעשות טעויות מיותרות חשוב מאוד להרכיב את העדשות בצורה מסודרת ולהתחיל תמיד באותה עין. במידה ומדובר בשתי עדשות שונות, בדרך זו ניתן להיות בטוחים שכל עדשה הורכבה בעין שמתאימה לה. בנוסף, כאשר משתמשים בעדשות קבועות, הנחת כל עדשה על אותה עין בלבד מונע העברת זיהומים מעין לעין.
- בדיקת העדשה לפני תחילת השימוש – לפני שמרכיבים את העדשות מומלץ להסתכל עליהן מול האור ולבדוק את שלמות וצלילות העדשה.
שלבי הרכבת עדשות המגע
להרכבת עדשות המגע מספר שלבים:
- הנחת העדשה על האצבע המורה – לאחר שטיפת הידיים, יש להניח את עדשת המגע על האצבע המורה. מומלץ להשתמש כמובן ביד הדומיננטית אך יש שיעדיפו דווקא שימוש ביד השניה.
- פתיחת העפעפיים באמצעות האצבע השלישית – בשלב הבא יש לפתוח את העפעפיים במטרה לאפשר את הכנסת העדשה. פתיחת העפעף התחתון מתבצעת באמצעות האצבע האמצעית של היד האוחזת בעדשה, ואילו פתיחת העפעף העליון מתבצעת באמצעות היד השניה.
- הנחת העדשה על האישון – לאחר שהעפעפיים פתוחים יש להניח את העדשה בזהירות על האישון. רצוי “לכוון” כך שמרכז העדשה יהיה בדיוק על מרכז האישון.
- שחרור העפעפיים ובדיקת מיקום העדשה – לאחר מיקום העדשה יש לשחרר את העפעפיים בסדר ההפוך לסדר פתיחתן. תחילה, משחררים את העפעף העליון ולאחר מכן משחררים בזהירות גם את העפעף התחתון. לאחר שחרור העפעפיים בודקים שוב את מיקום העדשה ומוודאים שלא זזה ממקומה במרכז האישון. במידת הצורך ניתן לתקן את מיקום העדשה על ידי לחץ על העפעפיים או הזזה זהירה שלה.
תהליך שדורש אימון ותרגול
בדומה למיומנויות ידניות אחרות, גם תהליך הרכבת עדשות המגע הוא תהליך הדורש תרגול ואימון רב. בימים הראשונים לשימוש בעדשות המגע, תהליך ההרכבה יכול להימשך זמן רב ולהיות מתסכל, אך לאחר מספר פעמים לומדים להרכיב את עדשות המגע ומבינים איך לעשות זאת במהירות וביעילות. בסופו של דבר כל אחד לומד את הדרך ואת הטכניקה המתאימה לו ומאפשרת לו להרכיב את העדשות בצורה הנוחה ביותר.
עוד בנושא עדשות מגע:
למי עדשות מגע מתאימות ולמי לא?