עדשות מגע טיפוליות הן עדשות קשות או רכות שמטרתן לפתור בעיות שונות שעלולות לגרום לנזק לחלקי העין החיצונית בדגש על הקרנית.
מה שמיוחד בקרנית האנושית הוא שבניגוד לכל איברי הגוף שלנו, היא לא מחוברת למחזור הדם. את החמצן הנחוץ לה היא מקבלת באופן ישיר מהאוויר שעוטף אותה ואת שאר חומרי ההזנה היא מקבלת מהדמעות.
מתי מתעורר הצורך להרכיב עדשות מגע טיפוליות?
צילינדר א-רגולרי של הקרנית – צילינדר א-רגולרי מזוהה בדרך כלל עם מחלה שנקראת קרטוקונוס. מדובר על מצב שבו השכבה החיצונית של העין מתעוותת בשל תהליך שבו הקרנית הולכת ונהיית דקה יותר ויותר. הקרנית למעשה משנה את הצורה שלו ובמקום הצורה הקמורה האופיינית היא מתחילה להפוך לבליטה לא סימטרית.
- פני משטח א-רגולרי של הקרנית – ככל שהמשטח של הקרנית איכותי וחלק יותר, כך חדות הראייה גבוהה יותר ולהפך. לפיכך בכל מצב שבו הקרנית לא צלולה או שהמשטח שלה מאבד מהסדירות שלו, מתחילים להיווצר עיוותם בראייה. במקרים כאלו ניתן להשתמש בעדשות מגע טיפוליות שמהוות מעין תחליף של הקרנית. העדשות הטיפוליות למעשה משמשות כשכבה חיצונית חדשה עבור העין שהיכולת שלה להעביר את קרני האור לרשתית מוצלחת יותר. כל עוד מידת הא-רגולריות של הקרנית לא חמורה במיוחד, הרי ששימוש בעדשות טיפוליות יכול לשפר במידה ניכרת את איכות ואת חדות הראייה.
- הגברת הנוחיות והגנה מכנית – ישנו מגוון רחב של מצבים שבהם הקרנית זקוקה להגנה מפני העפעף העוטף אותה או מפני העולם החיצון באופן כללי. מצבים כאלו יכולים להיות לאחר ניתוח לייזר לשיפור הראייה, לאחר חבלה בתקופת ההחלמה, במקרים בהם ריס צומח כלפי פנים ולא כלפי חוץ ועוד.
- שמירה על מידת הלחות של הקרנית – ישנם מצבים רפואיים מסוימים בהם נוצר יובש בקרנית. שימוש בעדשות מגע טיפוליות יכולות לסייע לחולים שסובלים מיובש בקרנית על ידי כך שהעדשות למעשה מקשות על הנוזלים להתאדות ומשאירות אותם בעין.
העדשות הטיפוליות המודרניות
בעבר העדשות הטיפוליות היו עשויות בעיקר מנגזרות שונות של סיליקון או מסיליקון בתוספת של חומרים מסוימים ולמרות שהיו גמישות, ובעלות תכונות חיוביות רבות שסייעו לסובלים מבעיות עיניים שונות, הרי שבשל התכונות ההידרופוביות שלהן, גרמו למשתמשים בהן ליובש בקרנית. בשנת 1998 החלו לשווק בעולם עדשות טיפוליות שמיוצרות מחומר מיוחד שנקרא סיליקון הידרוג'ל שבזכותו ניתן לשמור על עדשה לחה ולמנוע את ההתאיידות של הנוזלים.
התאמת עדשות טיפוליות
בדיוק כפי שישנו צורך להתאים לסובלים מבעיות ראייה עדשות מגע לשיפור הראייה, כך ישנו צורך להתאים גם עדשות מגע טיפוליות לסובלים מבעיות עיניים שונות. על מנת להתאים את עדשות המגע הטיפוליות האופטומטריסט צריך לבצע בדיקות שונות שיספקו לו נתונים לגבי יכולת המרכוז של העדשה, מידת התנועתיות של העדשה ומידת הנוחות בזמן ההרכבה שלה, מידת הפגיעה בקרנית של המטופל ועוד.