עדשות מגע מהוות דרך בטוחה לתיקון ראייה אצל אנשים הסובלים מבעיות ראייה.
יש המעדיפים את עדשות מגע על פני שימוש במשקפיים מבחינת נוחות שימוש יומיומית. למעלה מ-20 מיליון איש ברחבי העולם מרכיבים כיום משקפיים.
כל אחד יכול יכול להשתמש בעדשות מגע?
באופן תאורטי, אין מניעה לרוב אוכלוסיית העולם הסובלת מבעיות ראיה להשתמש בעדשות מגע. כיום, זהו מוצר בטוח יחסית שעלותו נחשבת כגבוהה יחסית אם עם זאת סבירה ביחס למה שהיה פעם.
הטכנולוגיה של עדשות מגע ממשיכה להתקדם ולהתפתח מה שהופך את המוצר לבטוח יותר, זמין יותר וריאלי יותר לשימוש לקהל משתמשים גדול יותר.
ובכל זאת, מי לא יכול או לא כדאי לו להשתמש בעדשות מגע?
כמו דברים נוספים אחרים בעולם הרפואה ובתחומי צרכנות- זה תלוי. כמו שצוין לעיל, אין מניעה תאורטית לרוב הסובלים מבעיות ראיה להשתמש בעדשות מגע. אם זאת, יש מקרים בהם כדאי להימנע מהשימוש בהן:
- רגישות יתר – במידה והמטופל סובל מאלרגיה (רגישות יתר) לחומרים מהם מורכבות העדשות.
- דלקות עיניים חוזרות ונשנות- במידה והמטופל סובל מדלקות חוזרות ונשנות מסיבה כלשהי, מומלץ שהוא לא ישתמש בעדשות מגע שכן הן עלולות לעודד התפתחות של דלקות.
- אנשים הסובלים מבעיות בהפרשת דמעות – דמעות מהוות גורם משמעותי בשמירה על הסביבה הטבעית והבריאה של העין. במידה וישנן בעיות בהפרשת דמעות מומלץ להמנע משימוש בעדשות מגע.
- עובדי תעשייה כבדה – בזמן העבודה, חשופים לסביבה בה יש אבק ולכלוך רב באוויר מה שעלול לפגום ביכולת לטפל בעדשות כראוי. בנוסף, העובדים בסביבה בה ישנם כימיקלים רבים (עובדי מעבדות, עובדי ניקיון) חשופים להשפעות הגז על העיניים כגון דמעת-יתר, פגיעה בעין וכדומה. השימוש בעדשות מגע עלול להיות מסוכן ולא מתאים לסביבות עבודה אלו.
- מטופלים “עצלנים” – אנשים המשתמשים בעדשות מגע אולי חשים כי השימוש בהן משפר את איכות החיים שלהם במידה מסויימת, אך הטיפול בהן מצריך משמעת עצמית גדולה יחסית. יש להשתמש בעדשות רק מספר שעות מצומצם יחסית (לפחות בהתחלה) במהלך היום, יש לשטוף אותן כראוי ולאכסן אותן במקום יבש ולח. כמו כן יש להשתמש בתמיסת ניקוי מיוחדת וגם לנהל מעקב אחר משך זמן השימוש בעדשה. כל זה עלול להיות מעמסה על חלק מהטופלים, ובמידה והם לא מטפלים בעדשות כראוי הם עלולים לפתח חלק מהסיבוכים המצויינים בהמשך.
- מי שחושש מפגיעה בעין – ראוי שישקול שוב את השימוש בעדשות מגע. ידוע כי השימוש בעדשות מגע חושף את העין למגוון של פגיעות. חלק מהן כולל דלקת בקרנית, פגיעה במבנה המרחבי של הקרנית ובכך נפגם הכוח האופטי של הקרנית (הראיה נפגמת), כיב קרנית, וכן פגיעה בקצות עצבים הנמצאים בעין ובכך נפגמת היכולת הטבעית של הגוף להגן על עצמו באזור העין.עדשות מגע מהוות בנוסף גוף זר החוסם את היכולת של חמצן להגיע אל הקרנית. חוסר חמצן זה עלול לעודד היווצרות של כלי דם קטנים בתוך הקרנית השקופה בדרך כלל ובכך תפגם הראיה.
כיצד אפשר להימנע מהנזק האפשרי מעדשות מגע?
מומלץ קודם להתייעץ עם בעל מקצוע, להתייעץ עם גורם הבטיחות בעבודה וכן עם גורמים רלוונטים אחרים. זכרו- יופי עלול לפגום בבריאות. חשבו היטב לפני שאתם משקיעים ביופי על חשבון הבריאות שלכם.