טכנולוגיות חדשות משפרות כל העת את משקפי הראיה ואת עדשות המגע. בין המוצרים לתיקון הראיה שעברו, בשנים האחרונות, מהפכה של ממש, נמצאות עדשות מיוחדות שנקראות עדשות מולטיפוקל. עדשות אלה מורכבות, על פי רוב, במשקפי ראיה, אולם ניתן למצוא אותן אפילו בעדשות מגע.
מהם עדשות מולטיפוקל
לעומת השימוש במשקפיים הללו, שנועדו לתיקן קוצר ראייה ואשר יש להן מוקד אחד, בהתאם למספר שאיבחן רופא העיניים או האטפטומטריסט, עדשות מולטיפוקל בנויות אחרת לגמרי.
מי זקוק לעדשות מולטיפוקל?
למעשה, עדשות מסוג מולטיפוקל יכולות לתת מענה לסוגים רבים של אנשים.
- קצרי ראיה – אנשים קצרי ראיה, אשר יש להם ראייה מצוינת מקרוב, יכולים לבקש משקפיי מולטיפוקל שמותאמות להם באופן אישי. משקפיים כאלה יכילו מוקד אחד לקריאה שנוצר באופן כזה שנוצרת אצל המשתמש התחושה שהוא מביט מקרוב (בטווחים של קריאה) ללא שימוש במשקפיים כלל. המוקד העיקרי השני יהיה מוקד זהה לזה שהותאם במשקפיים הרגילים.
- אנשים בגילאי ארבעים ומעלה – בגילאים אלה מתחילה תופעה של ירידה הדרגתית ביכולת הראייה מטווח קרוב. גם אנשים כאלה, שביניהם יש כאלה שהרכיבו משקפי ראיה רגילים, ואחרים שסובלים מירידה בראיה גם בטווח רחוק, מתאים השימוש במשקפיים בעלי עדשות מולטיפוקל.
- משתמשי מחשב – קטגוריה הולכת וגדלה של אנשים מבלים חלק ניכר מזמנם מול המחשב. מרחק העבודה מול המחשב נחשב לטווח בינוני, שעדשות המשקפיים הרגילות לא נותנות לו מענה מושלם. אם נוסיף לכך את העובדה שמסך המחשב עשוי להגביר את תחושת העייפות, קל להבין מדוע עדשות רב מוקדיות יכולות להפוך את שעות העבודה לקלות ונעימות יותר.
על קשיי הסתגלות
עדשות ישנות, הן מסוג מולטיפוקל והן מסוג ביפוקל (כלומר, משקפיים בעלי שני מוקדים), יצרו קשיים, לא פחות משהם פתרו בעיות. העדשות הללו הקשו מאוד על תהליך ההסתגלות, היו בהן “שטחים מתים” רבים, והמעבר בין המוקדים היה מהיר מידי ומבלבל.
חידושים במולטיפוקל
אם אמרנו שהדורות הקודמים של משקפי מולטיפוקל היו רחוקים משלימות, הרי שקל להבין מכך שהמצב השתנה. טכנולוגיה יצור העדשות, וגם שיפור בתהליך האבחון וההתאמה, שיפרו את תחום המולטיפוקל לאין ערוך. בין שאר החידושים נזכיר את הדברים הבאים:
- עדשות דקות יותר – כמו בעדשות משקפיים רגילות, גם עדשות מולטיפוקל הקיימות כיום, יכולות להיות דקות וקלות יותר.
- ליטוש אחורי – טכנולוגיה של ליטוש אחורי לאורך כל העדשה, העלימה כמעט לגמרי את “הקפיצות” שהרגישה העין במעבר בין מוקד אחד לשני.
- עדשות מתכהות – ניתן למצוא משקפיים בעלות עדשות מולטיפוקל שעדשותיהן מתכהות ברגע שנמציאם במקום מואר באור שמש.
- ציפויים – ציפויי הגנה וציפויים מחזירי השתקפות, מונעים סינוורים מיותרים ושומרים על אורך החיים של העדשות.
גם עדשות מגע
אבל, למרבה ההפתעה, גם עדשות מגע יכולות להפוך לעדשות מולטיפוקל. עדשות מגע מולטיפוקל לא עובדות באותו אופן שבו מבצעות עדשות משקפיים רב מוקדיות, את עבודתן. ידועות כמה שיטות להפוך עדשות מגע למולטיפוקל וביניהן שיטה וותיקה ושיטה חדשה.
- שיטה ותיקה – בה הרכיב האדם שתי עדשות שונות. כל עדשה הייתה בעלת מוקד אחד; עדשה ראשונה בעלת מוקד אחד לראיה מקרוב, ועדשה שנייה בעלת מוקד אחד, לראיה מרחוק.
- שיטה חדשה – שתי עדשות המגע זהות, ובכל אחת מהן יש עיגולים פנימיים. כל עיגול הוא למעשה מוקד שונה שמאפשר ראייה למרחק אחר.