בשנים האחרונות, חלה עלייה ניכרה במספר האנשים שמרכיבים משקפיים או עדשות מגע. סביר להניח כי עובדה זו תלויה בגידול הדרסטי שנעשה בשימוש במחשב הן בבית והן בעבודה, והגדלת זמני הצפייה בטלוויזיה. אך פעמים רבות, גם לאחר הרכבת משקפים או עדשות מגע הראייה מחמירה עם הזמן ולא משתפרת, ככל שהעיניים מתרגלות לראות פרטים מלאים ולא מתאמצות לראותם.
עליית המספר וחומרת קוצר הראייה עלול לקרות בכל גיל ושכיח יותר ככל שחומרת קוצר הראייה גבוה יותר (המספר ההתחלתי גבוה יותר) וככל שהוא אובחן בגיל צעיר יותר.
מדדי הראייה
לאחר בדיקת ראייה, המדד המבטא את מאפייני הראייה הוא המספר, אשר מסומן במינוס או פלוס. סימן המינוס (השכיח יותר) אומר שהאדם הינו קצר רואי, ואילו סימן פלוס מבטא אדם שהוא רחוק רואי.
באופן כללי ככל שהמספר יהיה גבוה יותר, כך האדם נחשב ליותר קצר רואי. קוצר ראיה קל נחשב עד -3.00, קוצר ראיה מתון נחשב לערכים בין 3.00 ל-6.00D, ואילו קוצר ראיה גבוה הוא בדרך כלל מתבטא במספרים של מעל -6.00D.
האם אפשר למנוע את העלייה במספר?
העיניים שלנו זקוקות לפעילות גופנית סדירה בכדי לשמור על בריאותן, בדיוק כמו כל שריר אחר בגוף. התרגילים אשר יכולים לפעמים למנוע או לעכב את העלייה במספר הם רבים ומגוונים, וחייבים להיות מתורגלים לפחות למספר שבועות. תרגילים אלה כוללים:
- מצמוץ – מצמוץ היא הדרך הפשוטה ביותר אשר שומרת על העיניים רטובות, כך שהן יוכלו להתמקד. משתמשי מחשב וצופי בטלוויזיה נוטים למצמץ פחות, במיוחד כאשר הם מתרכזים ומתקדים. ההמלצה היא למצמץ כל 3-4 שניות, עד הרגשת רגיעה. כל מצמוץ בעיניים מספק פרק זמן קצר של חושך שמסייע לשמור על העיניים רעננות ומוכנות למידע חדש, ומפחית את המאמץ.
- רגיעה – יש מדי פעם להרגיע את העיניים ולקחת הפסקה ממבט על המסך, בכדי להקל על הלחץ סביב העיניים. התרגיל נעשה כאשר לוקחים מספר נשימות עמוקות לפני הרגיעה, עוצמים עיניים ומכסים אותן עם כף היד, מבלי ללחוץ עליהן. רגיעה זו נותנת את ההזדמנות לעיניים לנוח, ויש לחזור עליה מספר פעמים במהלך יום העבודה.
- דמיון – ההמלצה היא לדמיין את המספר 8 כאשר הוא נמצא כ-10 מטר ממקום הישיבה, ולעקוב בעיניים אחר הצורה.
- התמקדות בחפצים רחוקים למשך 203 דקות בכל פעם. תרגיל זה מחזק את השרירים בעיניים לאורך זמן ומשפר את הראייה הכוללת. תרגיל זה אפשר לבצע גם באמצעות הרחקת וקירוב האגודל לעיניים למשך מספר דקות.