פזילה הוא מצב בו אחת העיניים פונה הצידה, ואינה מתמקדת בעצם עליו מסתכלים. אצל אנשים הסובלים מפזילה, שתי העיניים אינן ממוקדות באופן ישר לכיוון העצם עליו מסתכלים, וכתוצאה נוצרת הפרעה קשה בראיה ובתפקוד העיניים.
למרות שנראה שפזילה היא הפרעה אסתטית בלבד, לא כך הדבר והזנחת פזילה וחוסר טיפול בה יכול לגרום לסיבוכים עתידיים כמו עין עצלה.
תיקון פזילה מתבצע לרוב עוד בגיל הילדות, על ידי שימוש במשקפיים, רטיות או באמצעות ניתוח וחיוני לשמירה על הראיה.
חשיבות התיאום בין העיניים
שתי העיניים שומרות על תיאום מלא ומושלם בזכות תנועת גלגלי העיניים, המושג באמצעות שרירים הנמצאים סביב העיניים ואחראים להניע את העיניים על ידי כיווץ והרפיה. בזכות גלגלי העיניים, אנו יכולים להביט לצדדים מבלי להזיז את הראש, וחשוב מכך, לדאוג לכך ששתי העיניים מסתכלות לאותו הכיוון.
התיאום המושלם בין העיניים מאפשר לראות את העצם עליו מתמקדים משני כיוונים, אשר מספקים לנו מבט ראיה תלת מימדית. כאשר העיניים אינן מתואמות, ושרירי גלגלי העיניים לא מתכווצים ומתרפים בתיאום מושלם, הן אינן מסתכלות לאותו כיוון ומופיעה הפזילה.
איך הפזילה משפיעה על הראיה
במקרים בהן מופיעה פזילה, שתי העיניים אינן מתמקדות באובייקט הנצפה בצורה טובה, ויכולות להופיע 2 הפרעות משמעותיות:
הפרעה בראיה תלת מימדית
העובדה שאנו מסתכלים על עצמים בשתי עיניים, מספקת לנו את היכולת לראות בצורה תלת מימדית. מכיוון ששתי העיניים רואות את אותו עצם משני כיוונים שונים, המוח מצליח לעבד את המידע הויזואלי הזה לראיה תלת מימדית.
קיימת חשיבות רבה לראיה התלת מימדית, המאפשרת לנו לקבל תחושת מרחק, לראות הבדלי עומק בין עצמים וכו'.
לעומת זאת, ראיה באמצעות עין אחת בלבד לא תספק כמובן את היכולת לראות בתלת מימד, והראיה תהפוך לשטוחה. במקרים של פזילה, מכיוון ששתי העיניים לא מסתכלות על אותו העצם, המוח מקבל מידע שונה משתי העיניים ולכן לא מצליח לעבד אותו לראיה תלת מימדית.
ראיה כפולה
מכיוון שבמקרה של פזילה כל עין מקבלת קלט מאזור אחר, ושתי העיניים אינן מסתכלות על אותו העצם עלולה להופיע ראיה כפולה.
הראיה הכפולה יכולה להופיע באופן תמידי, בהסתכלות הצידה, בהתמקדות למרחק וכו', ומפריעה מאוד לתפקוד היום יומי.
ההשלכות של פזילה בטווח הרחוק
מכיוון שמדובר בהתנהגות לא תקינה של מערכת הראיה, במקרים רבים המוח "מזניח" את העין הבעייתית (הפוזלת) ומופיע מצב הנקרא "עין עצלה".
עין עצלה הוא מצב בו קיימת הפרעה בהתפתחות מרכז הראיה במוח, על רקע הפרעת הראיה והפזילה. מכיוון שהפזילה הגורמת להסתכלות על שני שדות ראיה שונים במקביל אינה נוחה, המוח נוטה להתעלם מהעין הפוזלת וכתוצאה, מרכז הראיה במוח לא מתפתח כהלכה. מדובר במצב בעייתי מאוד לטווח הארוך, המתחיל משנות הילדות הראשונות וללא טיפול מתאים גורם להפרעת ראיה קשה.
הטיפול בפזילה
באופן כללי, הטיפול השמרני (בניגוד לטיפול הכירורגי) בפזילה מתבצע על ידי משקפיים או רטיות, אשר מצליחות במקרים רבים להביא לשיפור המצב ולמניעת התדרדרותו.
קיימים מקרים בהם ניתן להשתמש בעדשות מגע מסוגים שונים על מנת לטפל בפזילה, אך חשוב לזכור שלא תמיד עדשות המגע אפקטיביות כמו המשקפיים.
לדוגמא, קיימות עדשות מגע החוסמות את שדה הראיה בעין אחת, ובכך משיגות טיפול בדומה לרטיה (אך כמובן בצורה יותר אסתטית).
בכל מקרה, לפני שמתחילים לטפל בפזילה רצוי מאוד לעבור בירור אצל רופא עיניים אשר ימליץ על המשך הטיפול וירשום הפניה מסודרת לאופטומיטריסט.
חשוב לזכור שמכיוון שבדרך כלל הטיפול בפזילה מתבצע בילדים קטנים, לעתים קרובות התקנת עדשות מגע בגיל הזה יכול להיות לא נוח לילדים ולהוריהם ולהוביל לביות שונות כמו זיהומים, איבוד העדשות, שבירתן וכו'.