קוצר ראיה הוא מצב שכיח בו מתקשים בראיה למרחק. בעוד הראיה לטווח הקרוב נשארת תקינה, וניתן לראות עצמים קרובים בבירור וללא כל בעיה, אובייקטים רחוקים מופיעים אצל קצרי ראיה כמטושטשים ולא ברורים.
ניתן לאבחן קוצר ראיה בקלות רבה על ידי בדיקת ראיה אצל אופטומיטריסט, ועל פי קוצר הראיה להתאים משקפיים או עדשות מגע.
מדוע מופיע קוצר ראיה?
קוצר ראיה מופיע כאשר קרני האור מתמקדות לפני הרשתית (במקום עליה), ובכך נגרם טשטוש הראיה.
בדרך כלל, הסיבה לקוצר ראיה היא הפרעה במבנה העדשה או הקרנית, אשר גורמת לכך שמסלול קרני האור אינו תקין. הפרעה כזו יכולה להופיע במידה וקעירות הקרנית אינה מושלמת או שהעדשה אינה בנויה כראוי, וכתוצאה קרני האור מתמקדות לפני הרשתית במקום עליה. בנוסף, שינויים במבנה העין וגורמים נוספים יכולים גם כן לגרום לקוצר הראיה.
הגורמים וגורמי סיכון לקוצר ראיה
בנוסף, ככל הנראה קיים קשר בין קריאה מרובה ובין קוצר ראיה. במהלך הקריאה, העין מתאמצת מאוד וקיימות השערות שזהו מצב שיכול לגרום לקוצר ראיה.
הביטוי של קוצר ראיה בילדים ובמבוגרים
ילדים הסובלים מקוצר ראיה נוטים לשבת קרוב למסך הטלוויזיה ולבקש לשבת בקדמת הכיתה, אינם מודעים לפעמים לעצמים מרוחקים ונוטים להרבות למצמץ ולשפשף את עיניהם.
בנוסף, במקרים רבים ילדים אשר סובלים מקוצר ראיה סובלים גם מקשיים בלימודים, ונהנים משיפור רב לאחר התקנת המשקפיים. במבוגרים, המצב דומה, ובנוסף להפרעה בראיה למרחק הם יכולים לסבול מכאבי ראש ומקשיים בראיה בלילה. בדרך כלל, מבוגרים מבינים שהם סובלים מקוצר ראיה כאשר הם מבחינים בקשיים במהלך הנהיגה ובצורך להתקרב כאשר מסתכלים למרחק (לדוגמא בטלוויזיה).כיצד מאבחנים ומטפלים בקוצר ראיה?
לשם אבחנת קוצר ראיה אין צורך להגיע אל רופא עיניים ולהמתין תקופה ארוכה לתור, אלא ניתן בהחלט להסתפק בבדיקה אצל אופטומיטריסט. במשרדו של האופטומיטריסט מכשירים רבים לאבחון קוצר ראיה ולהתאמת משקפיים, ובדרך כלל אבחנה זו מספיקה אצל מבוגרים בריאים. לעומת זאת, כאשר מופיע קוצר ראיה בילדים או במבוגרים חולים (לדוגמא בסכרת), חשוב להגיע גם לבדיקה מקיפה אצל רופא העיניים על מנת לשלול מחלות עיניים אחרות. הטיפול בקוצר ראיה מתבסס על התקנת עדשות, אשר יסייעו "להזיז" את מיקוד התמונה ממיקומו הנוכחי אל הרשתית. לשם כך, ניתן להשתמש במשקפיים או בעדשות מגע, אשר יש להתאים בהתאם למידת קוצר הראיה.במהלך הביקור אצל האופטומיטריסט, הוא יקבע מהו "מספר" העדשה בו צריך להשתמש, ועל פיו יש לרכוש משקפיים או עדשות מגע לטיפול בקוצר הראיה.